Pressemeldungen

Observator cultural

Bucharest Calling

Premieră absolută în limba germană la Viena

Autor: Irina WOLF

Cu prilejul a 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier, Guvernul austriac şi-a propus, prin programul „Divizat/Unit 1989-2009: Deschidere către Europa contemporană“, adresat în primul rînd tinerei generaţii, să scoată în evidenţă importanţa anului epocal 1989, în dorinţa ca tinerii să folosească şi să dezvolte în continuare şansele şi avantajele reunificării continentului.

Şirul de evenimente dedicate jubileului s-a deschis pe 13 ianuarie cu linia de programe iniţiată de ICR Viena sub mottoul „Romania, 20 years after“. Pe lîngă o expoziţie, o seară de dezbateri şi un program muzical, unul dintre cele mai semnificative momente l-a constituit premiera piesei lui Peca Ştefan, Bucharest Calling. Prezentată de Compania Ensemble Europa în coproducţie cu ICR Viena, cu şapte spectacole zilnice în perioada 15-19 ianuarie, dintre care trei programate în cursul dimineţii şi dedicate claselor şcolare din Viena, piesa a avut premiera absolută în limba germană pe 15 ianuarie în faţa unei săli arhipline, la Teatrul Tineretului „Dschungel Wien“ („Jungla din Viena“).

 

Acţiunea piesei se petrece pe parcursul unei singure zile şi istoriseşte în 33 de scene povestea a cinci tineri, pe care soarta îi aduce împreună în diferite împrejurări, într-o zi de vară foarte călduroasă, în Bucureşti: Andrei încearcă s-o uite pe fosta sa soţie, care s-a sinucis, Katia îşi îngrijeşte mama imobilizată la pat şi îşi doreşte moartea acesteia, Iulia (sora Katiei), o prostituată, visează la o carieră actoricească în America, Pall Mall (alias Cosmin) este proxenetul ei, iar Alex (fratele lui Andrei) se străduieşte să-şi păstreze poziţia de moderator al unui radio show. Pe toţi îi uneşte dorinţa de libertate, de o viaţă mai bună, de fericire.

„Povestea nu este neapărat românească, este povestea tinerilor din lumea întreagă“, afirma directorul teatrului, Stephan Rabl, în cadrul conferinţei de presă. Şi regizorul Marius Schiener a susţinut această idee: „Am ales această piesă pentru a povesti suferinţele, neliniştile şi spaimele tinerilor, care pot exista în oricare dintre oraşele mari europene contemporane“.

 

Compania Ensemble Europa s-a format în anul 2008, la iniţiativa actriţei Manuela Seidl şi a regizorului Marius Schiener, şi numără în componenţa sa actuală, pe lîngă Manuela Seidl, încă patru actori tineri şi foarte simpatici, scenografa Pia Jaros şi asistenta de regie Karoline Hartel.

Regizorul a întocmit o distribuţie de înaltă clasă, fiecare actor strălucind în rolul său. Marius Schiener însuşi sublinia: „Ceea ce mă bucură cel mai mult este că fiecare actor s-a identificat încă de la început cu textul piesei“. Proxenetul Pall Mall şi-a găsit în Michael-Joachim Heiss un interpret uluitor, de o forţă şi capacitate de nuanţare impresionante. În contrapunct, prostituata Iulia, jucată cu multă pasiune de Manuela Seidl, realizează un personaj bine conturat. De remarcat a fost Johannes Schedl, în rolul moderatorului cinic Alex, un rol jucat cu o admirabilă naturaleţe. Foarte bine s-au achitat de partituri Mariela Arndt şi Günter Bubbnik, în rolurile Katiei, respectiv al lui Andrei, ambii dînd dovadă de multă sensibilitate.

 

Scenografia semnată de Pia Jaros a constat într-un decor minimal, construit din douăzeci de cuburi mari din carton, vopsite în negru, montate iniţial sub forma unui zid, din spatele căruia actorii şi-au făcut pe rînd intrarea în scenă prin dărîmarea cîte unuia dintre cuburi. De fapt, cuburile au fost dărîmate şi mutate pe tot parcursul piesei, ceea ce a permis o tranziţie facilă între scene şi o evocare simbolică a diferitelor spaţii de derulare a dialogurilor. „Cuburile pot reprezenta şi zaruri, în acest caz fără cifre, iar rostogolirea lor poate semnifica şansa sau destinul, un fel de joc cu viaţa sau o reflectare la sensul vieţii“, declara scenografa Pia Jaros.

Trupa de actori condusă cu iscusită abilitate, montarea fără efecte video sau mijloace multimedia, dimensiunea muzicală ţinută la minimum (de trei ori cîte 19 secunde de muzică), jocul sumar şi discret de lumini, atît cît să scoată în evidenţă, pe rînd, interpreţii, accentul excelent pe textul tradus în colaborare cu Kaiserverlag Viena au dat naştere unui spectacol compact, nefragmentat, cu mult ritm, care, în finalul celor 70 de minute, a smuls ropote de aplauze.

 

Marius Schiener şi Manuela Seidl, cunoscuţi publicului român din anul 2007, an în care au montat O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale, în colaborare cu Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, în cadrul Komödienherbst Niederösterreich (Toamna de Comedie din Austria de Jos), spectacol ce a fost jucat de două ori şi la Sibiu, pe atunci Capitală Europeană de cultură, îşi continuă periplul prin textele teatrale româneşti. Nici nu avusese încă loc premiera Bucharest Calling, că amîndoi au demarat deja pregătirile pentru următorul proiect: Waxing West de Saviana Stănescu.

Viena

 

Zurück